Skip to content

הסיפור שלנו

עמותת “איזון- בחזרה למסלול” הקימה את כפר איזון לפני כ-22 שנים ואת הבית המאזן “דרך האמצע” בקיסריה לפני כ-3 שנים. עמותת “איזון- בחזרה למסלול” נוסדה כעמותה ללא מטרות רווח (מלכ”ר), על-ידי קבוצת קצינים במיל’, מתנדבים ואנשי מקצוע שזיהתה את המצוקה הטיפולית בקרב תרמילאים וצעירים נורמטיביים-מתפקדים החווים משבר נפשי בעקבות שימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים. העמותה החליטה להציע פתרון ייחודי, בישראל ובעולם, שיספק מענה טיפולי חדשני, הומניסטי והוליסטי למשבר אליו נקלעו מטופלים רבים – תרמילאים וצעירים במשבר.

תופעת התרמילאות של הצעירים הישראלים הינה חסרת תקדים בהיקפה ועוצמתה והיא מתקיימת למעלה מארבעה עשורים. בממוצע, למעלה מחמישים אלף צעירים יוצאים מדי שנה “לטיול הגדול” לאחר שירותם הצבאי, בעיקר למזרח הרחוק ולדרום-אמריקה. מדובר על תופעה בהיקף של מעל ממחצית המשתחררים מצה”ל בכל שנתון, נתון שהופחת דרמטית בשנות הקורונה. הנתונים מלמדים כי מעל מ- 60% מצעירים אלו דיוחו שהשתמשו בקנאביס ו-22% בסמים אחרים (בוני-נו ושחורי-ביטון, בתהליך פרסום) מתוכם, בממוצע, נפגעים כ- 800 צעירים כל שנה פגיעה נפשית המחייבת טיפול (לעיתים אף אשפוז בכפייה). ההערכה הינה כי מדי שנה נוספים להם כ- 700 צעירים נוספים שנפגעים בישראל עצמה כתוצאה משימוש בסמי הזיה למיניהם וקאנביס. נתון זה אף התגבר עם מדינות הסגרים בעקבות הקורונה. למרות שבממוצע צעירי ישראל לא מתנסים בטיול הגדול לראשונה בסמים, החשיפה המאסיבית לתרבות השימוש בחומרים במסגרת טיול זה, מכניסה למעגל המשתמשים הפוטנציאלי אוכלוסיות נוספות ומעמיקה את היקף השימוש באוכלוסיות שנטו לצרוך סמים בצורה אקראית בלבד. הניסיון מלמד כי לחשיפה האמורה השלכות ארוכות טווח המשפיעות על התנהגותה של אוכלוסיית המטיילים גם לאחר שובה לארץ והדרך בה אוכלוסייה זו משפיעה על תרבות צריכת הסמים בישראל. התנהגות זו באה לביטויה, בין היתר, במסיבות טבע רוויות סמים המתקיימות באתרים שונים בארץ. 

עמותת איזון לקחה על עצמה את המשימה הלאומית לטפל באוכלוסייה זו בדרך שתאפשר להם חזרה לחיים נורמטיביים ולמנוע ככל הניתן אשפוזים במחלקות פסיכיאטריות (או להוות מענה המשכי למי ששוחרר מאשפוז פסיכיאטרי) כתוצאה ממשבר על רקע שימוש בסמים או באלכוהול. כפר “איזון” אינו סובל מהסטיגמה שלצערנו נלווית לטיפול במחלקה פסיכיאטרית. בכך הטיפול בכפר איזון מהווה עבור רבים מענה טיפולי מסגרתי שאחרת היו מסרבים לקבל.

תפיסת היסוד שהובילה את מקימי הכפר והמנחה עד היום את פעילותו, הינה הרצון לפתוח את שעריו לכל מי שנזקק לטיפול ללא תלות ביכולתו הכספית. על רקע זה פועלת הנהלת העמותה במאמץ מתמשך לגיוס תרומות, על מנת להקטין ככל שניתן את המחיר שיושת על מטופל בגיל אשפוזו בכפר. בנוסף פועלת ועדת הנחות המעניקה הנחות לאוכלוסייה מעוטת יכולת, וזאת על בסיס קריטריונים שנקבעו.

במקביל לפעילות העמותה בהפעלת מסגרות טיפוליות (“כפר איזון” והבית המאזן – “דרך האמצע”) פועלת העמותה מזה מספר שנים גם בתחום המניעה. העמותה שמה לעצמה, כבר עם הקמתה, כיעד חשוב את הקטנת היקף הנפגעים משימוש בחומרים פסיכואקטיביים. במסגרת זו נערכו בעבר, בשיתוף הרשות הלאומית למלחמה בסמים, סדנאות אותן פיתחה העמותה לאלפי חיילים קרביים לקראת שחרורם מצה”ל בהם מוצגת בעיית השימוש בסם על השלכותיה ארוכות הטווח והאתגרים הגדולים של מעבר ממסגרת צבאית סגורה לחופש שהוא חלק מהטיול הגדול שלאחר השרות.

בנוסף מפעילה העמותה את “הבית החם” בהודו, שנפתח במימון הרשות הלאומית למלחמה בסמים, ובכך מנסה למזער את התופעה ולהקטין את מספר הנפגעים כבר בארצות היעד.